Geel is in vele opzichten een buitenbeentje.

U kent natuurlijk de Gezinsverpleging, misschien kent u ook de Sint-Dimpnakerk, met haar middeleeuws retabel, waar geesteszieken en andere pelgrims van heinde en verre op zijn minst sinds de 13de eeuw hun heil hebben gezocht. De Heilige Dimpna heeft veel te vertellen in Geel. Sinds een tiental jaar is er opnieuw sprake van Wetenschappelijk onderzoek naar de figuur van Dimpna en haar cultus. Dat leidde in 2001 tot de datering (met radio-actieve koolstof) van de als reliek vereerde stoffelijke resten, die aan Dimpna en Gerebernus worden toegeschreven. We kwamen er rond het jaar 800 mee uit, tot opluchting van de 'believers'.

 

Vandaag is er opnieuw een grote stap gezet. De sarcofagen van Dimpna en Gerebernus werden door een specialiste onderzocht. Er blijken geen twee, maar slechts één sarcofaag in Geel te worden bewaard. Toch is die stenen lijkkist in Geel -de enige in de verre omtrek!- een bijzonder interessant fenomeen. Hoe oud is hij? Van waar komt hij? Hoe is hij tot in Geel geraakt? Op de meeste van die vragen kennen we nu het antwoord. Wat meer is: de middeleeuwse reliekkist waarin de brokstukken gedurende eeuwen werden bewaard, is ondertussen ook onderzocht. Het betreft hier een uniek stuk schrijnwerk, met prachtig
beslag en schitterende, helaas grotendeels vergane schilderingen, dat zijn gelijke niet kent in de Lage Landen en vér daar buiten, en dat nochtans eeuwen in Geel werd bewaard zonder dat iemand er een blik op kon werpen. Geel is in vele opzichten een buitenbeentje...

 

Om de sarcofaag te kunnen onderzoeken, werd de vergeten reliekkist vorig jaar uit haar geheime bewaarplaats gehaald. Daar is de brandweer aan te pas moeten komen. Ze werd eind 2010 met dendrochronologie gedateerd door Kristof Haneca van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed. Hij kan zelfs de herkomst van het hout thuiswijzen. Zijn collega, Marjan Buyle, onderzocht het voorwerp langs de cultuurhistorische kant, en kwam o.a. tot de conclusie dat het inderdaad een uniek stuk van onschatbare waarde is.

 

Op donderdag, 24 maart, om 20 uur, zullen Kristof Haneca en Marjan Buyle hun onderzoeksresultaten kenbaar maken aan het Geelse publiek, op een info-avond in het Wijnhuis, Stationsstraat 56. Ook Laure-Anne Finoulst (ULB), die de sarcofaag onderzocht, schetst dan haar bevindingen over dit ronduit unieke voorwerp. Frieda Van Ravensteyn, conservator van het Gasthuismuseum St.-Dimpna, zal tenslotte de nieuwe kennis over Dimpna en haar cultus kaderen in het verhaal zoals het tot dusver bekend was. De datering van de kist is belangrijk voor de vraag of er al Dimpnaverering in Geel was, voordat rond 1243 een Kamerijkse monnik het heiligenleven van Dimpna op schrift stelde. De monnik beweerde van wel. Heeft hij gelogen? We nodigen u hartelijk uit om het samen met Geel -de interesse voor dit soort dingen is hier bijzonder groot- te vernemen, donderdagavond in het Wijnhuis.

 

Een stukje uniek patrimonium, dat langzaam maar zeker de laatste geheimen van een uniek verhaal prijsgeeft. Doorstaat de fameuze Dimpnalegende de toets van de wetenschap? Donderdag weten we het.